Jesienna pizza z kurkami, dynią i marchewką

Jesienna pizza z kurkami, dynią, marchewką i cebulą

PRZEPIS:

Przygotowujemy ciasto według poniższego przepisu. Kurki zalewamy ciepłą lub gorącą wodą i odstawiamy do namoczenia na około 10 minut, a następnie kroimy je na mniejsze kawałki (lub zostawiamy w całości) wraz z marchewką, cebulą i dynią.  


Do garnka wlewamy sok pomidorowy, dodajemy przecier oraz wszystkie przyprawy wraz z drobno posiekanym czosnkiem i gotujemy do momentu, aż uzyskamy gęsty sos. Wyjmujemy liście laurowe i odstawiamy do przestygnięcia. 


Ciasto dzielimy na 2-3 części, po czym każdą rozwałkowujemy cienko na kształt kwadratu lub okręgu. 


Smarujemy ciasto sosem, po czym posypujemy obficie startym serem i wykładamy równomiernie pozostałymi składnikami. 


Pieczemy przez około 5 minut w piekarniku nagrzanym do 240 stopni. 


SKŁADNIKI NA CIASTO:

1. 600 g mąki pszennej
2. 100 g mąki tortowej
3. 1,5 szklanki ciepłej wody
4. 25 g świeżych drożdży
5. sól (około 1 łyżeczki)
6. 1 łyżka oliwy z oliwek
7. 1 łyżeczka cukru

WYKONANIE:

Robimy rozczyn z drożdży, cukru, wody i 4-5 łyżek mąki pszennej. Roztrzepujemy widelcem do momentu postania jednolitej konsystencji, po czym odstawiamy do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość).


Z gotowego rozczynu i pozostałych składników zagniatamy ciasto. Jeżeli wyjdzie zbyt klejące można dodać nieco więcej mąki pszennej (nie dużo, bo będzie twarde po upieczeniu). 


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.