Kasza jaglana z dynią i papryką

Kasza jaglana z dynią i papryką

PRZEPIS:

Kaszę przesypujemy na sitko i płuczemy pod bieżącą wodą do momentu, aż woda przestanie być mętna i zrobi się przejrzysta. Dodatkowo warto jeszcze przelać kaszę wrzątkiem, aby nie miała goryczkowego posmaku. Następnie zagotowujemy w garnku 2,5 szklanki wody, po czym solimy, dodajemy olej oraz kaszę i mieszamy. Gotujemy na małym ogniu przez 15 minut, po czym zdejmujemy z ognia na 5 minut pod przykryciem, a następnie odkrywamy garnek i zostawiamy do odparowania. 


Na gorącej patelni roztapiamy masło, po czym podsmażamy na nim chwilę posiekany czosnek, a następnie szklimy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i smażymy przez 2 minuty, po czym dodajemy kawałki dyni i zalewamy rozrobionym przecierem pomidorowym z wodą. Przyprawiamy całość czosnkiem niedźwiedzim, tymiankiem, pieprzem oraz solą i mieszamy. Gotujemy pod przykryciem przez 3 minuty, a następnie zdejmujemy pokrywkę i gotujemy do momentu odparowania nadmiaru wody, mieszając od czasu do czasu.


dynia papryka czosnek niedźwiedzi dynia papryka przecier pomidorowy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.