Keftedes (cypryjskie mielone kotlety)

PRZEPIS:

Ziemniaki obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Cebule kroimy w małą kostkę.


Do dużej miski wrzucamy wszystkie składniki (bułki tartej tylko 1/2 szklanki, pozostała ilość jest do obtaczania kotletów przed smażeniem). Całość mieszamy porządnie rękami.


Formujemy małe kulki lub owale i obtaczamy je w bułce tartej.


Na patelni rozgrzewamy około 0,5 cm warstwę oleju i smażymy na nim kotlety z każdej strony, do uzyskania ciemnego, brązowego koloru.


*Można również przygotować kotlety z tradycyjnym cypryjskim serem Halloumi w środku: kawałek sera obtaczamy w niewielkiej ilości przygotowanego mięsa, po czym formujemy małą kulkę, którą obtaczamy w bułce tartej i smażymy z każdej strony (pierwsze zdjęcie).


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.