Keftedes (cypryjskie mielone kotlety)
PRZEPIS:
- Ziemniaki obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Cebule kroimy w małą kostkę.
- Do dużej miski wrzucamy wszystkie składniki (bułki tartej tylko 1/2 szklanki, pozostała ilość jest do obtaczania kotletów przed smażeniem). Całość mieszamy porządnie rękami.
- Formujemy małe kulki lub owale i obtaczamy je w bułce tartej.
- Na patelni rozgrzewamy około 0,5 cm warstwę oleju i smażymy na nim kotlety z każdej strony, do uzyskania ciemnego, brązowego koloru.
- *Można również przygotować kotlety z tradycyjnym cypryjskim serem Halloumi w środku: kawałek sera obtaczamy w niewielkiej ilości przygotowanego mięsa, po czym formujemy małą kulkę, którą obtaczamy w bułce tartej i smażymy z każdej strony (pierwsze zdjęcie).