Obecnie zbieramy wietnamskie inspiracje kulinarne.
Polub nasz Facebook, aby na bierząco poznawać je razem z nami.

Kofta

PRZEPIS:

  • Na początku przygotowujemy sos według poniższego przepisu.
  • Cebulę oraz czosnek drobno siekany i dodajemy do mięsa wraz z pietruszką, wszystkimi przyprawami oraz jajkiem, po czym wyrabiamy masę rękami do momentu równomiernego połączenia się wszystkich składników.
  • Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Z przygotowanego mięsa formujemy małe, owalne kotlety, które nadziewamy na patyczki do szaszłyków, po czym wykładamy je na blasze przykrytej papierem do pieczenia. Wkładamy na 15 minut do piekarnika, a następnie odwracamy na drugą stronę i dopiekamy tylko na górnym grzaniu przez 5-8 minut. Gotowe Kofty podajemy z sosem miętowo-cytrynowym.

Sos miętowo-cytrynowy:

Miętę płuczemy, suszymy papierowym ręcznikiem i drobno siekamy. Łączymy ze sobą wszystkie składniki i przyprawiamy obficie solą oraz pieprzem. Odstawiamy na 1-2 godziny do lodówki.   

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.