Podróżujemy po świecie i zbieramy najsmaczniejsze inspiracje kulinarne.
Polub nasz Facebook, aby na bierząco poznawać je razem z nami.

Kolorowa sałatka z figami

Przepis:

  • Brokuł myjemy, odcinamy różyczki, a większe z nich kroimy jeszcze na mniejsze części. Następnie wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy przez 5 minut.
  • Pieczarki płuczemy, osuszamy i kroimy w cienkie plastry. Na patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki oleju, a następnie smażymy pieczarki przez około 6 minut, co chwilę mieszając, aż nadmiar wody wyparuje i zaczną się rumienić.
  • Umytą oraz osuszoną roszponkę przekładamy do dużego naczynia i skrapiamy oliwą z oliwek.
  • Awokado kroimy na pół, pozbywamy się pestki i wyciągamy łyżką miąższ.
  • Ser i awokado kroimy w niewielką kostkę, a figi w ćwiartki lub ósemki.
  • Wszystkie składniki przekładamy do naczynia z roszponką i mieszamy.
  • Całość skrapiamy jeszcze oliwą lub mieszanką jak w opisie poniżej i oprószamy solą oraz pieprzem.

Dla urozmaicenia smaku zamiast zwykłej oliwy można użyć oliwy smakowej, a nam najbardziej posmakowało z pikantną (np. chili). Sałatka zyskała również bardzo ciekawy aromat, kiedy polaliśmy ją mieszanką oliwy, miodu i sosu sojowego (odpowiednio 2, 1 i pół łyżki).

Zamiast sera koziego można użyć też feta lub pleśniowego, ale trzeba uważać wtedy z solą lub sosem sojowym.