Kompot rabarbarowy z miętą

kompot z rabarbaru rabarbar lemoniada
Delikatny i słodki rabarbarowy napar, podany z kostkami lodu orzeźwia i pobudza. Sam kolor wprowadza w domu przyjemną, wiosenną aurę.

Z pozostałych po ugotowaniu kompotu owoców można zrobić słodkie przekąski a la serniki: 

http://www.wiemcozrobimy.pl/przepisy/wafelki-a-la-sernik-z-ananasem-i-gotowanym-rabarbarem/

PRZEPIS:

Rabarbar oprószamy cukrem, najlepiej każdą warstwę. Odstawiamy na godzinę lub dłużej, aż wypuści soki. 


Zalewamy wodą i gotujemy 15 min. 


Dodajemy miętę i gotujemy jeszcze 5 minut. 


Gotowy kompot odstawiamy aby ostygł. 


Po około 10 min, jak nie będzie już gorący, dodajemy miód i mieszamy do rozpuszczenia.


Podajemy dobrze schłodzony z lodem.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.