Obecnie zbieramy wietnamskie inspiracje kulinarne.
Polub nasz Facebook, aby na bierząco poznawać je razem z nami.

Kompot rabarbarowy z miętą

Delikatny i słodki rabarbarowy napar, podany z kostkami lodu orzeźwia i pobudza. Sam kolor wprowadza w domu przyjemną, wiosenną aurę. Z pozostałych po ugotowaniu kompotu owoców można zrobić słodkie przekąski a la serniki:  https://www.wiemcozrobimy.pl/przepisy/wafelki-a-la-sernik-z-ananasem-i-gotowanym-rabarbarem/

PRZEPIS:

  • Rabarbar oprószamy cukrem, najlepiej każdą warstwę. Odstawiamy na godzinę lub dłużej, aż wypuści soki. 
  • Zalewamy wodą i gotujemy 15 min. 
  • Dodajemy miętę i gotujemy jeszcze 5 minut. 
  • Gotowy kompot odstawiamy aby ostygł. 
  • Po około 10 min, jak nie będzie już gorący, dodajemy miód i mieszamy do rozpuszczenia.
  • Podajemy dobrze schłodzony z lodem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.