Kotlety z grochu w sosie grzybowym

wegetariańskie kotlety z grochu w sosie grzybowym

PRZEPIS:

Groch płuczemy, a następnie wrzucamy do osolonej oraz wrzącej wody i gotujemy przez 30 minut, po czym odcedzamy i przekładamy do dużej miski. 


Do ugotowanego grochu dodajemy łyżkę oleju z pestek winogron (lub kokosowego), jajka, majeranek, koperek, tymianek, sól oraz pieprz. Wszystko mieszamy i przecieramy przez praskę na gładką masę.

 


Rozdzielamy łyżką masę na mniejsze porcje, a do każdej dodajemy 1 łyżeczkę drobno startego żółtego sera i formujemy z nich małe kotlety.


Bułkę tartą mieszamy z solą (ewentualnie też z pieprzem) i obtaczamy w niej gotowe kotlety.


Rozgrzewamy olej na patelni, po czym smażymy na nim kotlety z obu stron na rumiany kolor.


Sos z karmelizowanych papryką opieniek

1. 2 szklanki opieniek
2. 3 szklanki wody
3. 2 łyżki masła
4. 1 cebula
5. 2 liście laurowe
6. 2 łyżki mielonej papryki
7. 3 - 4 łyżeczki cukru
8. Sól
9. Pieprz

WYKONANIE:

Opieńki płuczemy i obgotowujemy w osolonej wodzie, po czym odcedzamy i podsmażamy na suchej patelni do momentu aż przeschną. Dodajemy masło, rozprowadzamy po całej patelni żeby się rozpuściło, po czym dokładamy cebulę i smażymy, aż się zeszkli.


Oprószamy wszystko solą, pieprzem oraz papryką, po czym dodajemy cukru i karmelizujemy całość około 3 minuty, na wolnym ogniu.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.