Podróżujemy po świecie i zbieramy najsmaczniejsze inspiracje kulinarne.
Polub nasz Facebook, aby na bierząco poznawać je razem z nami.

Kotlety z grochu w sosie grzybowym

PRZEPIS:

  • Groch płuczemy, a następnie wrzucamy do osolonej oraz wrzącej wody i gotujemy przez 30 minut, po czym odcedzamy i przekładamy do dużej miski. 
  • Do ugotowanego grochu dodajemy łyżkę oleju z pestek winogron (lub kokosowego), jajka, majeranek, koperek, tymianek, sól oraz pieprz. Wszystko mieszamy i przecieramy przez praskę na gładką masę.  
  • Rozdzielamy łyżką masę na mniejsze porcje, a do każdej dodajemy 1 łyżeczkę drobno startego żółtego sera i formujemy z nich małe kotlety.
  • Bułkę tartą mieszamy z solą (ewentualnie też z pieprzem) i obtaczamy w niej gotowe kotlety.
  • Rozgrzewamy olej na patelni, po czym smażymy na nim kotlety z obu stron na rumiany kolor.

DODATKOWO: przed smażeniem

Sos z karmelizowanych opieniek

  • Opieńki płuczemy i obgotowujemy w osolonej wodzie, po czym odcedzamy i podsmażamy na suchej patelni do momentu aż przeschną. Dodajemy masło, rozprowadzamy po całej patelni żeby się rozpuściło, po czym dokładamy cebulę i smażymy, aż się zeszkli.
  • Oprószamy wszystko solą, pieprzem oraz papryką, po czym dodajemy cukru i karmelizujemy całość około 2 minuty, na wolnym ogniu.
  • Dodajemy liście laurowe, zalewamy sokiem i gotujemy bez przykrycia na minimalnym ogniu, aż nadmiar wody wyparuje i uzyskamy gęsty sos.

2 comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.