Krem brokułowy
PRZEPIS:
- Brokuł płuczemy i dzielimy na mniejsze różyczki, a każdą z nich oddzielamy od łodygi.
- Zagotowujemy bulion wraz z łodygami.
- Rozgrzewamy masło na patelni i szklimy na nim pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodajemy posiekany czosnek i podsmażamy go chwilę.
- Przekładamy cebulę z czosnkiem do bulionu. Dodajemy pozostałą część brokułu i gotujemy przez 4 minuty.
- Gdy zupa lekko ostygnie miksujemy ją na gładki krem, po czym dodajemy zahartowaną śmietanę i dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
- Kromki kroimy w kostkę i mieszamy z chili oraz papryką. Rozgrzewamy masło na patelni, dodajemy posiekany czosnek i chleb. Smażymy, mieszając od czasu do czasu, aż zrobią się chrupkie. Podajemy jako dodatek do zupy z dodatkiem odrobiny tymianku i oliwy z oliwek.