Obecnie zbieramy wietnamskie inspiracje kulinarne.
Polub nasz Facebook, aby na bierząco poznawać je razem z nami.

Krem brokułowy

PRZEPIS:

  • Brokuł płuczemy i dzielimy na mniejsze różyczki, a każdą z nich oddzielamy od łodygi.
  • Zagotowujemy bulion wraz z łodygami.
  • Rozgrzewamy masło na patelni i szklimy na nim pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodajemy posiekany czosnek i podsmażamy go chwilę.
  • Przekładamy cebulę z czosnkiem do bulionu. Dodajemy pozostałą część brokułu i gotujemy przez 4 minuty.
  • Gdy zupa lekko ostygnie miksujemy ją na gładki krem, po czym dodajemy zahartowaną śmietanę i dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
  • Kromki kroimy w kostkę i mieszamy z chili oraz papryką. Rozgrzewamy masło na patelni, dodajemy posiekany czosnek i chleb. Smażymy, mieszając od czasu do czasu, aż zrobią się chrupkie. Podajemy jako dodatek do zupy z dodatkiem odrobiny tymianku i oliwy z oliwek.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.