Krem grzybowy z dynią piżmową

zupa grzybowa z dynią piżmową

PRZEPIS:

Roztapiamy w garnku masło i szklimy na nim pokrojoną w kostkę cebulę.


Dodajemy pokrojone grzyby, podsmażamy chwilę (około 1-2 minuty) i zalewamy bulionem. Gotujemy 5 minut na małym ogniu, pod przykryciem.


Do zupy dodajemy dynię i ponownie gotujemy około 2-3 minut, a następnie całość miksujemy na gładki krem blenderem. Doprawiamy solą i chili do smaku. Można również posypać całość koperkiem.


Proponujemy podać zupę przyozdobioną najmniejszymi znaleziskami. Przekroić grzybki na pół i podsmażyć na odrobinie masła z obu stron. “Paluchy” z upieczonej dyni równie dobrze komponują się razem z zupą, jako zakąska zamiast chleba, maczana w kremowej zupie nie potrzebuje dodatkowych przypraw. 


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.