Obecnie zbieramy wietnamskie inspiracje kulinarne.
Polub nasz Facebook, aby na bierząco poznawać je razem z nami.

Krem grzybowy z dynią piżmową

PRZEPIS:

  • Roztapiamy w garnku masło i szklimy na nim pokrojoną w kostkę cebulę.
  • Dodajemy pokrojone grzyby, podsmażamy chwilę (około 1-2 minuty) i zalewamy bulionem. Gotujemy 5 minut na małym ogniu, pod przykryciem.
  • Do zupy dodajemy dynię i ponownie gotujemy około 2-3 minut, a następnie całość miksujemy na gładki krem blenderem. Doprawiamy solą i chili do smaku. Można również posypać całość koperkiem.
  • Proponujemy podać zupę przyozdobioną najmniejszymi znaleziskami. Przekroić grzybki na pół i podsmażyć na odrobinie masła z obu stron. „Paluchy” z upieczonej dyni równie dobrze komponują się razem z zupą, jako zakąska zamiast chleba, maczana w kremowej zupie nie potrzebuje dodatkowych przypraw. 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.