Krem warzywny z sosem sojowym

PRZEPIS:

Por kroimy wzdłuż, a następnie w cienkie paski. Na dużej patelni rozgrzewamy masło i dodajemy por (niewielką jego ilość zostawiamy do udekorowania gotowej zupy). Smażymy na małym ogniu około 3-4 minuty, często mieszając, aby por się nie przypalił. Dodajemy odsączony groszek oraz kukurydzę. Doprawiamy łyżką słodkiej papryki, solą i pieprzem cayenne wedle uznania (podane miary są orientacyjne, słoność i pikantność potrawy każdy powinien uregulować według swoich upodobań. Na koniec dodajemy jeszcze sos sojowy, co trzeba mieć na uwadze, aby zupa nie była zbyt słona). Całość dokładnie mieszamy i smażymy jeszcze przez 2 min.


Zalewamy warzywa bulionem i gotujemy pod przykryciem 10 min na małym ogniu. Całość miksujemy na gładki krem, który podajemy z groszkiem ptysiowym, niewielką ilością świeżego pora, delikatnie skropiony sosem sojowym.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.