Obecnie zbieramy wietnamskie inspiracje kulinarne.
Polub nasz Facebook, aby na bierząco poznawać je razem z nami.

Krem z batatów i papryki

  • Bataty obieramy i kroimy 1-2 cm krążki. Paprykę płuczemy, kroimy na pół i usuwamy gniazda nasienne. Cebulę kroimy na pół zostawiając w łupinie.
  • Warzywa wykładamy na blachę przykrytą papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni na około 15 minut, aż bataty będą miękkie.
  • Czosnek możemy również wyłożyć w łupinach na blasze do pieczenia lub osobno podsmażyć i dodać do gotowego kremu. Obie wersje są smaczne.
  • Zdejmujemy łupiny z cebuli oraz czosnku. Przekładamy warzywa do garnka, zalewamy bulionem i miksujemy wszystko na gładki krem.
  • Zagotowujemy zupę, po czym zmniejszamy gaz i zostawiamy jeszcze na 6-8 minut. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Podajemy z kawałkami marchwi, kleksem śmietany oraz oprószone świeżą lub suszoną pietruszką.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.