Krem z czarnej rzepy i pomarańczy

krem z rzepy warzywa papryka rzepa jarmuż
"Zasadził dziadek rzepkę w ogrodzie, chodził tę rzepkę oglądać co dzień…"

Po co?

Poniżej kilka powodów dla których warto ją spożywać oraz smakowity przepis na krem z rzepy, jak i przyprawę z jarmużu.

Czarna rzepa jest odmianą rzodkiewki i ma równie wyrazisty smak. W odpowiednim połączeniu może być wyjątkowo smaczna, a dodatkowo również zdrowa. Dzięki zawartym w sobie solom mineralnym (wapń, magnez, potas, żelazo, cynk, fluor), witaminom (A, C, B1, B2, PP), błonnikowi, substancjom antybakteryjnym oraz związkom siarki wpływa zbawiennie na nasz organizm i pomaga przy wielu dolegliwościach, takich jak przeziębienie, infekcje górnych dróg oddechowych, kaszel oraz różnego rodzaju bóle, szczególnie te o podłożu nerwowym.

Jeżeli zdarza Ci się używać leków wspomagających pracę wątroby takich jak Raphacholin lub Ulgix, to warto w zastępstwie wprowadzić czarną rzepę do swojej diety, gdyż m. in. wchodzi w skład tych tabletek, a naturalne produkty są zawsze lepsze od farmakologicznych. Czarna rzepa wspomaga trawienie, oczyszczanie organizmu, działa żółciopędnie i przeciwbakteryjnie w całym przewodzie pokarmowym. Innymi składnikami lekarstw na wątrobę są najczęściej karczochy, mięta i rozmaryn.

Dodatkowo czarna rzepa wzmacnia naszą skórę, włosy oraz paznokcie.

PRZEPIS:

Rzepę obieramy i kroimy w drobną kostkę lub ścieramy na tarce o grubych oczkach. Pozostałe warzywa również obieramy i kroimy w kostkę.


W garnku rozpuszczamy masło i szklimy na nim cebulę. Następnie dodajemy rzepę, ziemniaki i marchew. Podsmażamy chwilę i zalewamy bulionem.


Całość zagotowujemy, po czym dodajemy sok pomarańczowy i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez 20 minut.


Całość miksujemy na gładki krem i doprawiamy solą oraz pieprzem.


Przyprawa z jarmużu

1. 6 dużych liści jarmużu
2. 1 łyżeczka soli
3. 1/2 łyżeczki oregano (najlepiej tureckie lub greckie)
4. 1/3 łyżeczki kminku
5. 1 łyżka cukru kokosowego

WYKONANIE:

Jarmuż płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem, po czym odrywamy łodygi i drobno siekamy liście.


Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy jarmuż przez 3-4 minuty, często mieszając. Następnie odstawiamy do wysuszenia na kilka godzin, a najlepiej cały dzień. Żeby przyspieszyć ten proces można przełożyć jarmuż na suchą patelnię i na minimalnym ogniu podgrzewać, mieszając od czasu do czasu i uważając, by go nie przypalić.


Dodajemy wszystkie przyprawy i mieszamy.


jarmuż przyprawa z jarmużu

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.