Podróżujemy po świecie i zbieramy najsmaczniejsze inspiracje kulinarne.
Polub nasz Facebook, aby na bierząco poznawać je razem z nami.

Krem z czarnej rzepy i pomarańczy


Czarna rzepa jest odmianą rzodkiewki i ma równie wyrazisty smak. W odpowiednim połączeniu może być wyjątkowo smaczna, a dodatkowo również zdrowa. Dzięki zawartym w sobie solom mineralnym (wapń, magnez, potas, żelazo, cynk, fluor), witaminom (A, C, B1, B2, PP), błonnikowi, substancjom antybakteryjnym oraz związkom siarki wpływa zbawiennie na nasz organizm i pomaga przy wielu dolegliwościach, takich jak przeziębienie, infekcje górnych dróg oddechowych, kaszel oraz różnego rodzaju bóle, szczególnie te o podłożu nerwowym.

Jeżeli zdarza Ci się używać leków wspomagających pracę wątroby takich jak Raphacholin lub Ulgix, to warto w zastępstwie wprowadzić czarną rzepę do swojej diety, gdyż m. in. wchodzi w skład tych tabletek, a naturalne produkty są zawsze lepsze od farmakologicznych. Innymi składnikami lekarstw na wątrobę są najczęściej karczochy, mięta i rozmaryn.

Czarna rzepa wspomaga trawienie, oczyszczanie organizmu, działa żółciopędnie i przeciwbakteryjnie w całym przewodzie pokarmowym, a dodatkowo wzmacnia naszą skórę, włosy oraz paznokcie.

„Zasadził dziadek rzepkę w ogrodzie, chodził tę rzepkę oglądać co dzień…”
Po co?
Poniżej kilka powodów dla których warto ją spożywać oraz smakowity przepis na krem z rzepy, jak i przyprawę z jarmużu.

PRZEPIS:

  • Rzepę obieramy i kroimy w drobną kostkę lub ścieramy na tarce o grubych oczkach. Pozostałe warzywa również obieramy i kroimy w kostkę.
  • W garnku rozpuszczamy masło i szklimy na nim cebulę. Następnie dodajemy rzepę, ziemniaki i marchew. Podsmażamy chwilę i zalewamy bulionem.
  • Całość zagotowujemy, po czym dodajemy sok pomarańczowy i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez 20 minut.
  • Całość miksujemy na gładki krem i doprawiamy solą oraz pieprzem.

Przyprawa z jarmużu

  • Jarmuż płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem, po czym odrywamy łodygi i drobno siekamy liście.
  • Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy jarmuż przez 3-4 minuty, często mieszając. Następnie odstawiamy do wysuszenia na kilka godzin, a najlepiej cały dzień. Żeby przyspieszyć ten proces można przełożyć jarmuż na suchą patelnię i na minimalnym ogniu podgrzewać, mieszając od czasu do czasu i uważając, by go nie przypalić.
  • Dodajemy wszystkie przyprawy i mieszamy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *