Krewetki w sosie szafranowym

krewetki szafran marchew cebula koper włoski czosnek cytryna masło mascarpone bulion warzywny Krewetki w sosie szafranowym Potrawka z krewetek pieczonych z marchwią koprem włoskim cebulą sos szafranowy

PRZEPIS:

Krewetki oczyszczamy z pancerza oraz jelit, po czym płuczemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie oprószamy je solą oraz pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny i mieszamy. 


Obieramy czosnek, cebulę oraz marchewkę. Czosnek drobno siekamy, marchewkę kroimy w cienkie plasterki, a cebulę i oczyszczony koper w piórka. 


Naczynie żaroodporne (z pokrywką) wykładamy warzywami, po czym oblewamy oliwą z oliwek i mieszamy, aby tłuszcz pokrył wszystkie warzywa. Na wierzch kładziemy krewetki, przykrywamy i wkładamy na 1 godzinę do lodówki. 


Pieczemy pod przykryciem w 180 stopniach przez około 45 minut, aż warzywa będą miękkie. W tym czasie przygotowujemy sos z poniższych składników. 


SKŁADNIKI NA SOS SZAFRANOWY:

1. 1 łyżeczka szafranu
2. 1 szklanka bulionu warzywnego
3. 1/2 szklanki białego, półsłodkiego wina
4. 1 łyżeczka masła
5. 1/2 szklanki mascarpone
6. 1 łyżeczka siemienia lnianego
7. sól
8. pieprz

WYKONANIE:

W rondlu rozpuszczamy masło, po czym dodajemy bulion, wino oraz szafran i gotujemy przez około 20 minut na małym ogniu, aż objętość wywaru zmniejszy się co najmniej o połowę. 


Mascarpone hartujemy, mieszając z 3-4 łyżkami gorącego sosu, po czym wlewamy do rondla i dobrze mieszamy. Doprawiamy solą oraz pieprzem, dodajemy siemię lniane, mieszamy i zostawiamy na minimalnym ogniu na 5 minut, aż sos zgęstnieje. 


Krewetki z warzywami wykładamy na talerz i polewamy sosem. 

Sos można przygotowywać z większą ilością bulionu i połączyć z wywarem z naczynia żaroodpornego, aby zrobić z dania gęstą i treściwą zupę. 


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.