Obecnie zbieramy wietnamskie inspiracje kulinarne.
Polub nasz Facebook, aby na bierząco poznawać je razem z nami.

Krewetki z dynią piżmową, ziemniakami i burakami

PRZEPIS:

  • Rozkrojoną na pół dynię pieczemy przez 20 minut (skórką do dołu) w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Następnie wkładamy obrane i przekrojone na pół buraki oraz ziemniaki i pieczemy wszystko 20 minut lub do momentu, aż będą lekko miękkie.
  • Krewetki nacinamy wzdłuż i pozbywamy się jelit, po czym płuczemy je pod bieżącą wodą. Upieczone warzywa kroimy w kostkę.
  • Na patelni rozgrzewamy olej sezamowy i smażymy na nim warzywa przez 2-3 minuty, od czasu do czasu mieszając. Doprawiamy kurkumą, papryką oraz szczyptą soli i pieprzu. Następnie zalewamy warzywa ½ szklanki wina, mieszamy i dusimy pod przykryciem, na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż wchłoną całe wino.
  • Na osobnej patelni rozgrzewamy łyżkę oleju sezamowego. Dodajemy posiekany czosnek i podsmażamy go chwilę, po czym dodajemy oprószone solą i pieprzem krewetki. Smażymy je po 2-3 minuty z obu stron.
  • Przekładamy krewetki do warzyw, dolewamy resztę wina, przykrywamy patelnię i na wolnym ogniu dusimy wszystko przez 5 minut.
  • Podajemy z posiekaną natką pietruszki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.