Z kapusty kiszonej odciskamy sok, zalewamy wodą (około 1 cm ponad poziom kapusty) i wraz z liśćmi laurowymi oraz ziarnami pieprzu i ziela angielskiego gotujemy do miękkości, przez około 30 minut. Następnie pozbywamy się przypraw, odcedzamy kapustę i kroimy ją na drobne kawałki.
Cebulę oraz pieczarki kroimy w kostkę.Rozpuszczamy masło na rozgrzanej patelni i szklimy na nim lekko cebulę, po czym dodajemy pieczarki i smażymy wraz z cebulą do miękkości.
Do dużej miski przekładamy cebulę, pieczarki oraz kapustę. Całość doprawiamy solą oraz pieprzem i wszystko dobrze mieszamy.
Nakładamy równomiernie farsz na całą powierzchnię naleśnika, zostawiając po około 3 cm pustych przestrzeni na dwóch przeciwnych brzegach, które zawijamy do środka. Powstały prostokąt zwijamy w rulony, który lekko spłaszczamy łopatką.
Zwinięte naleśniki z farszem obtaczamy w jajku, po czym w bułce tartej i smażymy z każdej strony do zarumienienia, na niewielkiej ilości oleju.
Miksujemy wszystkie składniki na ciasto.
Regulujemy gęstość masy poprzez dodanie mąki, gdy jest za rzadka, czy też mleka, gdy jest za gęsta.
Na gorącej patelni rozprowadzamy kilka kropel oleju. Nalewamy chochelkę ciasta, którą również rozprowadzamy po całej powierzchni, tak aby uzyskać cienkiego naleśnika. Smażymy na jasny kolor z obu stron.
Po usmażeniu wszystkich naleśników przykrywamy je folią aluminiową i odstawiamy na czas przygotowywania farszu, aby zmiękły i łatwo się je zawijało.