Obecnie zbieramy wietnamskie inspiracje kulinarne.
Polub nasz Facebook, aby na bierząco poznawać je razem z nami.

Krokiety z kapustą i szarymi pieczarkami

PRZEPIS:

  • Z kapusty kiszonej odciskamy sok, zalewamy wodą (około 1 cm ponad poziom kapusty) i wraz z liśćmi laurowymi oraz ziarnami pieprzu i ziela angielskiego gotujemy do miękkości, przez około 30 minut. Następnie pozbywamy się przypraw, odcedzamy kapustę i kroimy ją na drobne kawałki.
  • Cebulę oraz pieczarki kroimy w kostkę.Rozpuszczamy masło na rozgrzanej patelni i szklimy na nim lekko cebulę, po czym dodajemy pieczarki i smażymy wraz z cebulą do miękkości.
  • Do dużej miski przekładamy cebulę, pieczarki oraz kapustę. Całość doprawiamy solą oraz pieprzem i wszystko dobrze mieszamy. 
  • Nakładamy równomiernie farsz na całą powierzchnię naleśnika, zostawiając po około 3 cm pustych przestrzeni na dwóch przeciwnych brzegach, które zawijamy do środka. Powstały prostokąt zwijamy w rulony, który lekko spłaszczamy łopatką.
  • Zwinięte naleśniki z farszem obtaczamy w jajku, po czym w bułce tartej i smażymy z każdej strony do zarumienienia, na niewielkiej ilości oleju.
  • Podajemy z barszczem czerwonym.

Nadzienie

  • Miksujemy wszystkie składniki na ciasto.
    Regulujemy gęstość masy poprzez dodanie mąki, gdy jest za rzadka, czy też mleka, gdy jest za gęsta.
  • Na gorącej patelni rozprowadzamy kilka kropel oleju. Nalewamy chochelkę ciasta, którą również rozprowadzamy po całej powierzchni, tak aby uzyskać cienkiego naleśnika. Smażymy na jasny kolor z obu stron.
  • Po usmażeniu wszystkich naleśników przykrywamy je folią aluminiową i odstawiamy na czas przygotowywania farszu, aby zmiękły i łatwo się je zawijało.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.