Podróżujemy po świecie i zbieramy najsmaczniejsze inspiracje kulinarne.
Polub nasz Facebook, aby na bierząco poznawać je razem z nami.

Krwawa biała czekolada

PRZEPIS:

  • W garnku podgrzewamy mleko ze śmietaną.
  • Dodajemy połamaną na kawałki czekoladę i podgrzewamy na wolnym ogniu do momentu, aż całkowicie się rozpuści, cały czas mieszając, aby czekolada nie przypaliła się.
  • Na koniec możemy dolać brandy lub koniak.

EFEKT KRWI

  • Rozgrzewamy patelnię (najlepiej z białym dnem, aby widzieć jak zmienia się kolor karmelu), dodajemy wodę oraz cukier i mieszamy do momentu całkowitego roztopienia cukru.
  • Zostawiamy jeszcze chwilę karmel bez mieszania, aż zacznie nabierać delikatnie złotego koloru i dodajemy około łyżeczki barwnika (zależnie od jego intensywności), tak aby uzyskać krwisty czerwony. Delikatnie mieszamy całość i zdejmujemy z ognia.
  • Zanurzamy krawędzie szklanki w karmelu i od razu odstawiamy, aby karmel mógł lekko spłynąć po ściankach, zanim zastygnie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.