Krwawa biała czekolada

krwawy drink Halloween biała czekolada Halloween

PRZEPIS:

W garnku podgrzewamy mleko ze śmietaną.


Dodajemy połamaną na kawałki czekoladę i podgrzewamy na wolnym ogniu do momentu, aż całkowicie się rozpuści, cały czas mieszając, aby czekolada nie przypaliła się.


Na koniec możemy dolać brandy lub koniak.


EFEKT KRWI:

1. 1 szklanka cukru
2. 1/2 szklanki wody
3. czerwony barwnik spożywczy

WYKONANIE:

Rozgrzewamy patelnię (najlepiej z białym dnem, aby widzieć jak zmienia się kolor karmelu), dodajemy wodę oraz cukier i mieszamy do momentu całkowitego roztopienia cukru.


Zostawiamy jeszcze chwilę karmel bez mieszania, aż zacznie nabierać delikatnie złotego koloru i dodajemy około łyżeczki barwnika (zależnie od jego intensywności), tak aby uzyskać krwisty czerwony. Delikatnie mieszamy całość i zdejmujemy z ognia.


Zanurzamy krawędzie szklanki w karmelu i od razu odstawiamy, aby karmel mógł lekko spłynąć po ściankach, zanim zastygnie.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.