Krwawa biała czekolada
PRZEPIS:
- W garnku podgrzewamy mleko ze śmietaną.
- Dodajemy połamaną na kawałki czekoladę i podgrzewamy na wolnym ogniu do momentu, aż całkowicie się rozpuści, cały czas mieszając, aby czekolada nie przypaliła się.
- Na koniec możemy dolać brandy lub koniak.
EFEKT KRWI
- Rozgrzewamy patelnię (najlepiej z białym dnem, aby widzieć jak zmienia się kolor karmelu), dodajemy wodę oraz cukier i mieszamy do momentu całkowitego roztopienia cukru.
- Zostawiamy jeszcze chwilę karmel bez mieszania, aż zacznie nabierać delikatnie złotego koloru i dodajemy około łyżeczki barwnika (zależnie od jego intensywności), tak aby uzyskać krwisty czerwony. Delikatnie mieszamy całość i zdejmujemy z ognia.
- Zanurzamy krawędzie szklanki w karmelu i od razu odstawiamy, aby karmel mógł lekko spłynąć po ściankach, zanim zastygnie.