Kurczak w sosie musztardowo-miodowym

filety w sosie musztardowo miodowym Chania Kreta Chania
Danie, które poznałam odwiedzając jedną z tawern na Krecie. Proste połączenie charakterystycznych smaków pozwoliło mi odwzorować ten przepis i teraz stał się on metodą na szybki i aromatyczny obiad.

PRZEPIS:

Filety płuczemy i oprószamy obficie solą oraz pieprzem.


Mieszamy ze sobą musztardę, miód oraz drobno pokrojoną papryczkę chili.


Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i smażymy na nim przez 3 minuty filety z jednej strony, pod przykryciem. Następnie przekładamy na drugą stronę, zalewamy musztardowo-miodową mieszanką i smażymy przez około 4-5 minut, pod przykryciem do momentu, aż nabiorą rumianego koloru.


Podajemy z ulubionymi dodatkami.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.