Obecnie zbieramy wietnamskie inspiracje kulinarne.
Polub nasz Facebook, aby na bierząco poznawać je razem z nami.

Kurczak w zaprawie paprykowo-szpinakowej

PRZEPIS:

  • Piersi z kurczaka czyścimy z błonek i płuczemy pod bieżącą wodą. Paprykę myjemy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy na niewielkie kawałki. Szpinak płuczemy. Cebulę obieramy i kroimy na pół.
  • Przygotowane warzywa wkładamy do rozdrabniacza, dolewamy 2 łyżki oleju, łyżkę oliwy, doprawiamy solą oraz pieprzem i całość miksujemy na gładką masę. Mięso obtaczamy w mące i następnie w 2/3 przygotowanej zaprawy.
  • Rozgrzewamy łyżkę oleju na patelni, zmniejszamy ogień do minimum i wykładamy piersi. Smażymy po 4 minuty z obu stron, po czym powtarzamy czynność jeszcze raz. W tym czasie rozgrzewamy olej na ziemniaki, które bez obierania płuczemy i kroimy w ćwiartki. Smażymy je na złoto-brązowy kolor.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.