Filety z kurczaka płuczemy i oprószamy obficie solą oraz pieprzem. Odstawiamy do lodówki na czas przygotowania sosu.
Cebulę obieramy i kroimy w bardzo drobną kostkę. Z fig odcinamy cienkie paski z góry i dołu, po czym kroimy na małe kawałki.
Rozgrzewamy na minimalnym ogniu oliwę, tak by nie doprowadzić jej do wysokiej temperatury, a następnie szklimy na niej cebulę przez kilka minut.
Dodajemy figi, podsmażamy lekko, po czym zalewamy winem, którego można dodać nieco więcej niż jest wskazane w składnikach jeżeli nie przykrywa fig. Całość gotujemy na minimalnym ogniu przez około 2 godziny, od czasu do czasu mieszając, aż zgęstnieje.
Filety grillujemy po kilka minut z obu stron, aż powstaną ciemniejsze paski od rusztu, ok. 3-4 minuty. Długość grillowania jest zależna od temperatury żaru i rozmiaru piersi. Można również usmażyć filety na patelni, najlepiej pod przykryciem, aby były soczyste w środku.