Kurczak z orientalną mieszanką przypraw z pieczonymi warzywami

PRZEPIS:

Pierś z kurczaka marynujemy w przyprawach.


Ziemniaki nacinamy kilka razy w poprzek, do połowy i wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika na 25 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 160 stopni, a następnie skrapiamy ziemniaki delikatnie oliwą z oliwek, a między nacięcia wkładamy ser żółty. Wykładamy na blachę pomidorki, które również skrapiamy oliwą z oliwek i  pieczemy z ziemniakami przez 10 minut.


Piersi smażymy na rozgrzanym maśle po ok. 3 minuty z obu stron. Jeżeli mamy grube filety, to dobrze jest przykryć patelnię pokrywką, w połowie smażenia. Wykładamy mięso na talerze, podajemy z upieczonymi pomidorkami oraz ziemniakami polanymi sosem ogórkowym.


SKŁADNIKI NA SOS:

1. 1 mały ogórek
2. 3 łyżki śmietany 18%
3. sól
4. pieprz

WYKONANIE:

Ogórka kroimy w drobną kostkę i mieszamy ze śmietaną. Przyprawiamy solą oraz pieprzem do smaku.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.