Podróżujemy po świecie i zbieramy najsmaczniejsze inspiracje kulinarne.
Polub nasz Facebook, aby na bierząco poznawać je razem z nami.

Kurczak z orientalną mieszanką przypraw

PRZEPIS:

  • Pierś z kurczaka marynujemy w przyprawach.
  • Ziemniaki nacinamy kilka razy w poprzek, do połowy i wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika na 25 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 160 stopni, a następnie skrapiamy ziemniaki delikatnie oliwą z oliwek, a między nacięcia wkładamy ser żółty. Wykładamy na blachę pomidorki, które również skrapiamy oliwą z oliwek i  pieczemy z ziemniakami przez 10 minut.
  • Piersi smażymy na rozgrzanym maśle po ok. 3 minuty z obu stron. Jeżeli mamy grube filety, to dobrze jest przykryć patelnię pokrywką, w połowie smażenia. Wykładamy mięso na talerze, podajemy z upieczonymi pomidorkami oraz ziemniakami polanymi sosem ogórkowym.

SOS DO ZIEMNIAKA

Ogórka kroimy w drobną kostkę i mieszamy ze śmietaną. Przyprawiamy solą oraz pieprzem do smaku.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.