Lava Cake z Bombardino i bananem
„Lava Cake”, „Ciasto Lawa”, czy też „Czekoladowa Lawa”, czyli słynne amerykańskie ciasto (chociaż Francuzi mają na ten temat swoje zdanie) wypełnione płynną czekoladą.
W tym przepisie znajdziesz wersję z lekką przewagą gorzkiej czekolady, dodatkiem banana i znanym z włoskich kurortów narciarskich Bombardino – stonowane, iście BOMBOWE połączenie.
PRZEPIS:
- Całą gorzką czekoladę oraz 20 g mlecznej łamiemy na małe kawałki, po czym przekładamy do rondla wraz z pokrojonym na mniejsze części masłem. Rondel przekładamy do garnka z wodą (która powinna sięgać lekko ponad poziom czekolad) i gotujemy w ten sposób czekoladę oraz masło, mieszając od czasu do czasu, aż całkowicie się rozpuszczą.
- Ucieramy jajka z cukrem. Dodajemy mąkę oraz kakao i mieszamy do momentu uzyskania jednolitej, dosyć gęstej masy.
- Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
- Przelewamy 2/3 masy do dwóch okrągłych naczyń żaroodpornych, o średnicy 8 cm. Następnie kroimy w małą kostkę banana oraz pozostałą część mlecznej czekolady i kładziemy na środku masy, polewając lekko Bombardino. Zalewamy całość pozostałą częścią masy i wkładamy do piekarnika na 20 minut.
- Gotowe ciasto można polać dodatkową porcją Bombardino.