Podróżujemy po świecie i zbieramy najsmaczniejsze inspiracje kulinarne.
Polub nasz Facebook, aby na bierząco poznawać je razem z nami.

Leczo

W żadnym z węgierskich przepiśników nie znajdziemy w tym daniu cukinii, jednak my nie wyobrażamy sobie leczo bez niej. Od dziecka jedliśmy tylko w takiej wersji i właśnie taki, nasz ulubiony ale nieco zmodyfikowany węgierski przepis chcielibyśmy tu przedstawić.

PRZEPIS:

  • Warzywa myjemy, cukinię obieramy i drylujemy, cebulę obieramy, paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych i wszystko, łącznie z kiełbasą, kroimy w niewielką, równych rozmiarów kostkę.
  • Przygotowujemy duży gar i rozgrzewamy go na palniku. Dodajemy kiełbasę bez dodatkowego tłuszczu, po chwili smażenia kiełbasa sama go wytrąci. Na małym ogniu smażymy ją, mieszając od czasu do czasu, przez 10 minut. Następnie dodajemy cebulę i paprykę. Mieszamy, przykrywamy pokrywką i dusimy przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodajemy cukinie, pomidory i przyprawy. Całość dobrze mieszamy i dusimy przez 10 – 15 minut, do momentu gdy cukinia zmięknie.
    Najlepiej smakuje z wysmarowaną masłem pajdą świeżego chleba.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.