Lizaki serca
Potrzebujemy karmelowej masy z tego przepisu: Lizaki (cz.I: masa)
Oba przepisy dzięki uprzejmości Asi z Cukierkowej Krainy.
- W dalszym ciągu używamy rękawiczek, tak jak w trakcie przygotowywania masy, gdyż jest ona jeszcze gorąca. Najpierw zakładamy bawełniane rękawiczki, po czym winylowe, aby nie przyklejać rąk do lepkiej masy.
- Modelujemy okrąg o grubości około 0,5 cm, a następnie wbijamy patyczek w połowie jego grubości.
- Metalową łopatką spłaszczamy brzegi formując serce. Najpierw przy patyczku z dwóch stron, tworząc stożek, a następnie robimy wcięcie zaraz nad patyczkiem.
- Możemy również zrobić okręgi w formie ślimaków – modelujemy lizaki z tego przepisu, a następnie wbijamy patyczek i postępujemy tak samo jak w powyższym etapie.
- Chcąc zrobić różne kolory można połączyć np. 2 odcienie czerwonego z białym.
Początkowy etap modelowania lizaka w kształcie serca. Robiąc wcięcia dookoła lizaka w równych odstępach nadamy mu kształt kwiatu.
Pierwsze zmagania może nie należą do najprostszych, ale są przy tym dobrą zabawą.
Na zdjęciach nasze zaznajamianie się z tematem w manufakturze słodyczy we Wrocławiu.
Od Asi z kolei dowiedzieliśmy się jak je zrobić w domu.
Przed podjęciem się samodzielnego przygotowania słodkości można odwiedzić jedną z manufaktur znajdujących się w każdym większym mieście w Polsce, aby nieco zapoznać się z zadaniem.