Makaron paprykowy z oscypkiem i warzywami

szpinak oscypek cebula suszone pomidory czosnek polędwica bakłażan szpinak oscypek cebula czosnek bakłażan szpinak oscypek cebula suszone pomidory czosnek polędwica bakłażan makaron
Ciekawe dania mogą czasem powstać z hasła "zróbmy coś z tego, co nam zostało w lodówce", a przy okazji można uratować kuchenny ład od nadmiaru rozpoczętych produktów ;)

Też lubicie eksperymentować w kuchni?

Zachęcamy do wypróbowania jednego z naszych wyjątkowo udanych eksperymentów :) Tagliatelle we włoskim stylu, z polskim akcentem w postaci oscypka.

 

*Jeżeli nie udało Wam się znaleźć paprykowego makaronu, to w składnikach do oliwnego sosu uwzględnijcie też: 1 łyżeczkę słodkiej papryki i pół łyżeczki chili.

**W przepisie nie ma uwzględnionego mięsa, natomiast osobom, które je preferują, proponujemy dodać wędzoną polędwicę.

PRZEPIS:

Łodygi szpinaku odrywamy, a liście kroimy na mniejsze kawałki. Bakłażana i oscypka kroimy w średniej wielkości kostkę, a czosnek i cebulę drobno siekamy. Przygotowujemy sos (przepis poniżej).


Rozgrzewamy masło na patelni i lekko podsmażamy na nim czosnek oraz cebulę. Następnie dodajemy bakłażana i smażymy, aż lekko zmięknie, mieszając od czasu do czasu. Dodajemy oscypki oraz szpinak, mieszamy i smażymy do momentu, aż szpinak zacznie lekko więdnąć. Zalewamy całość winem, doprawiamy oregano oraz solą i gotujemy na małym ogniu, bez przykrycia, aż wyparuje cała woda. Wszystko od czasu do czasu mieszamy. 


W tym czasie gotujemy też makaron, po czym odcedzamy go i dodajemy wraz z sosem do pozostałych składników. Całość mieszamy, podsmażamy chwilkę i zdejmujemy z ognia. 


SKŁADNIKI NA SOS:

1. 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
2. 3 duże plastry suszonych pomidorów z oleju
3. 1/2 łyżeczki koperku
4. 1 łyżeczka posiekanej świeżej bazylii
5. 1/2 łyżeczki pieprzu
6. 1/2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego
7. 1 mała papryczka pepperoni (skruszona w moździerzu)

WYKONANIE:

Koperek, bazylię oraz czosnek niedźwiedzi przesypujemy do małego naczynia i zalewamy gorącą wodą (wody powinno być objętościowo tyle samo ile ziół). Mieszamy i odstawiamy na chwilę, aby przyprawy wsiąknęły całą wodę.


Suszone pomidory kroimy w małą kostkę, po czym przekładamy je do miski i dodajemy pozostałe składniki. Całość dobrze mieszamy. 


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.