Podróżujemy po świecie i zbieramy najsmaczniejsze inspiracje kulinarne.
Polub nasz Facebook, aby na bierząco poznawać je razem z nami.

Matiasy pomidorowo-borowikowe

PRZEPIS:

  • 200 ml mleka mieszamy z 400 ml wody, po czym zalewamy taką mieszanką matiasy i zostawiamy na godzinę, następnie odcedzamy i zalewamy taką samą mieszanką na kolejną godzinę. Zazwyczaj po 2 godzinach można już przejść do kolejnego etapu, ale jeśli śledzie są wyjątkowo słone, to zalewamy jeszcze na 30 minut wodą z octem w proporcjach 2:1. Grzyby zalewamy 300 ml mleka i odstawiamy na minimum 3 godziny.
  • Grzyby i cebulę kroimy na małe kawałki, po czym smażymy na kilku łyżkach oleju do miękkości, a następnie oprószamy pieprzem i ostrą papryką. Na koniec dodajemy zamrożony koncentrat pomidorowy i ciągle mieszając, smażymy na wolnym ogniu, aż do uzyskania jednolitej masy, po czym odstawiamy do wystygnięcia. 
  • Matiasy kroimy na ok. 1,5 cm plastry i układamy w słoikach warstwowo, naprzemiennie z farszem, zaczynając od śledzi i kończąc na farszu. Na wierzch nalewamy około 0,5 -1 cm warstwę oleju i zakręcamy słoiki. Śledzie są gotowe na drugi dzień, ale najlepiej smakują po trzech dniach. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.