Mielone z sosem grzybowym

sos grzybowy sos grzybowy ziołowy curry

PRZEPIS:

Cebulę kroimy w drobną kostkę, a czosnek przecieramy przez praskę, jeżeli używamy świeżego. Wszystkie składniki łączymy ze sobą i wyrabiamy ręcznie do uzyskania zwartej, jednolitej masy. Jeżeli konsystencja jest za luźna, to dodajemy bułkę tartą, z kolei, gdy przesadzimy z nią i masa przestaje nam się zlepiać, to dodajemy małymi porcjami mleko.


Formujemy w dłoniach równej wielkości, małe kotlety (o grubości około 1,5 cm).


Na patelni rozgrzewamy około 0,5 cm warstwę oleju rzepakowego. Smażymy z obu stron do momentu, aż nabiorą jasno-brązowego koloru.


SKŁADNIKI NA SOS:

1. 1 cebula
2. 4 duże grzyby (np. borowiki, a najlepiej prawdziwki)
3. 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
4. 1/2 łyżeczki bazylii
5. 1/2 łyżeczki oregano
6. 1/2 łyżeczki majeranku
7. szczypta pieprzu cayenne
8. 1/3 łyżeczki curry
9. sól
10. 2 łyżki śmietany 18%
11. 1 łyżeczka mąki pszennej
12. szczypta cukru

WYKONANIE:

Na tej samej patelni, na której smażyliśmy kotlety podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, do momentu aż się zeszkli. Następnie dodajemy oczyszczone i pokrojone w kostkę grzyby wraz z przyprawami i mieszając, smażymy aż grzyby zmiękną.


Całość oprószamy mąką, po czym dodajemy zahartowaną (połączoną i rozmieszaną z łyżką sosu z patelni lub gorącą wodą) śmietanę. Wszystko mieszamy i gotujemy na małym ogniu, do momentu aż sos zgęstnieje. Dodajemy szczyptę cukru, solimy do smaku, po czym miksujemy całość blenderem.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.