Podróżujemy po świecie i zbieramy najsmaczniejsze inspiracje kulinarne.
Polub nasz Facebook, aby na bierząco poznawać je razem z nami.

Młoda kapusta na wędzonce z ziemniakami

PRZEPIS:

  • Do dużego garnka wrzucamy skrojony w kostkę boczek. Gdy się lekko wytopi (około 5 minut) dodajemy skrojoną w kostkę kiełbasę i łyżkę oleju rzepakowego. Smażymy przez 10 min od czasu do czasu mieszając. W tym czasie ścieramy marchew na drobnych oczkach, kroimy w kostkę cebulę i dodajemy, gdy kiełbasa będzie dobrze wytopiona. Jak już cebula się zeszkli dodajemy poszatkowaną kapustę i pół szklanki wody. Dusimy pod przykryciem 15 minut, od czasu do czasu mieszając, po czym dodajemy poszatkowany koper, bazylię, tymianek, majeranek, oregano, nać selera oraz kopru i dusimy jeszcze 5-6 minut, mieszając. W czasie duszenia kapusty wstawiamy ziemniaki do osolonej, gotującej się wody na 20-30 min, w zależności od wielkości i odmiany. Jak już będą miękkie, to wykładamy na talerz i posypujemy posiekanym koprem. Kapustę przyprawiamy pieprzem, cayenne, solą oraz sokiem z cytryny i podajemy z ziemniakami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.