Moussaka z kaszą jaglaną

Moussaka Jaskinia Melissani Kefalonia - Jaskinia Melissani
Awangardowa wersja. W standardowej ani kaszy, ani płatów lasagne nie znajdziemy. Jest to inne wydanie tradycyjnego dania, ale równie smaczne :) 

PRZEPIS:

Cebulę, czosnek oraz paprykę drobno kroimy. Cukinię obieramy, wykrawamy środek pozbywając się pestek i ścieramy na grubych oczkach tarki. Pomidory miksujemy, najlepiej pozbywając się wcześniej skórki – nacinając ją i parząc wrzątkiem. 


Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej mięso przyprawione łyżką oregano, ostrą papryką, pieprzem oraz solą. Smażymy je 3 minuty, na średnim ogniu, często mieszając. Następnie dodajemy czosnek wraz z cebulą i smażymy kolejne 3 minuty, również często mieszając, aż cebula zrobi się szklista i lekko zmięknie. Całość zalewamy utartymi pomidorami, doprawiamy solą oraz pieprzem i mieszamy. Przykrywamy patelnię i na małym ogniu dusimy mięso do miękkości, przez około 20 minut, od czasu do czasu mieszając, a pod koniec łączymy z ugotowaną kaszą jaglaną.


Płaty lasagne gotujemy partiami w osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny oleju, po czym od razu zalewamy je zimną wodą, aby się nie posklejały.


Przygotowujemy sos beszamelowy: w rondlu rozpuszczamy masło, a następnie zmniejszamy ogień i powoli przesiewamy do niego mąkę, gałkę muszkatołową oraz szczyptę soli, cały czas energicznie mieszając. Jak już uzyskamy jednolitą i gęstą masę, to dolewamy partiami mleko, mieszając do połączenia się składników, po czym ściągamy rondel z ognia. W misce roztrzepujemy widelcem jajka, a następnie dodajemy je do sosu i intensywnie mieszamy, aby się nie ścięły.


Kwadratową blachę o boku od 20 do maks. 25 cm i wysokości około 6 cm smarujemy masłem. Parametry te nie są żelazną zasadą, i jak w każdym daniu możemy pozwolić sobie na różne improwizacje, ale jeżeli chcemy żeby zapiekanka była bardziej wyższa, a niżeli szersza, to takie wymiary są idealne przy wskazanych proporcjach.


Dno blachy smarujemy delikatnie sosem beszamelowym, na który wykładamy jedną warstwę płatów lasagne. Na makaron wykładamy ¾ porcji mięsa, rozprowadzamy na całej szerokości i posypujemy równomiernie połową pokrojonej papryki oraz startej cukinii (z której należy uprzednio odcisnąć nadmiar wody). Warzywa posypujemy 1/3 ilości startego sera i rozprowadzamy wraz z kilkoma łyżkami sosu beszamelowego. Ponownie kładziemy makaron, a następnie pozostałą część mięsa i warzyw. Przykrywamy ostatnią warstwą makaronu, oprószamy delikatnie serem i zalewamy pozostałym sosem. 


Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez 45 minut. Następnie posypujemy równomiernie z wierzchu łyżką oregano oraz pozostałą nam ilością sera i wstawiamy jeszcze na 20 minut do piekarnika. Gotową zapiekankę należy lekko ostudzić i pokroić w dużą kostkę. 


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.