Muszle z mozzarellą i pomidorkami

PRZEPIS:

Makaron gotujemy w osolonej wodzie o połowę krócej niż jest podane na opakowaniu, odcedzamy i zostawiamy do ostygnięcia. Pomidory koktajlowe kroimy na połówki, a salami w drobną kostkę.


Pomidory malinowe, wydrylowaną paprykę, czosnek, bulion, 1/3 świeżych ziół oraz oliwę z oliwek miksujemy ze sobą. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem (ewentualnie też odrobiną mielonego chili).


Wylewamy sos na dno żaroodpornego naczynia. Wykładamy na niego muszle do których wkładamy po równo salami, następnie ser mozzarella i pomidory koktajlowe. Całość posypujemy pozostałą częścią świeżych ziół, solą oraz pieprzem i skrapiamy lekko oliwą z oliwek. Pieczemy w 200 stopniach do momentu roztopienia się sera (około 20 minut), w naczyniu żaroodpornym z pokrywką, bądź też zamiast pokrywki możemy użyć folii aluminiowej.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.