Podróżujemy po świecie i zbieramy najsmaczniejsze inspiracje kulinarne.
Polub nasz Facebook, aby na bierząco poznawać je razem z nami.

Naleśniki z kawą rozpuszczalną

Jeżeli już wstawać skoro świt, to najlepiej mając już przygotowaną na siebie 'kartę przetargową’. Proponujemy małą rozpustę z rana, łatwe do przygotowania kawowe naleśniki z truskawkami, jagodami i polewą z białej czekolady. Do tego kawa z bitą śmietaną i szybka, ale przyjemna pobudka gwarantowana.

PRZEPIS:

  • Owoce płuczemy, truskawki kroimy w ćwiartki. Czekoladę łamiemy na kawałki i wkładamy do małego garnuszka, który umieszczamy w garnku gotującej się wody. Na małym ogniu rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej od czasu mieszając.
  • W czasie roztapiania się czekolady przygotowujemy ciasto na naleśniki. Do dużej miski wlewamy mleko, dodajemy 2 jajka, szczyptę soli, kawę rozpuszczalną i przesiewamy mąkę. Wszystko razem miksujemy.
  • Na rozgrzaną, lekko natłuszczoną patelnię nalewamy chochlą ciasto i smażymy do momentu, aż będą widoczne pęcherzyki, po czym przerzucamy na drugą stronę.
  • Do roztopionej czekolady dodajemy 100 ml śmietanki, 2 żółtka i energicznie mieszamy. Wyjmujemy z gorącej wody, dodajemy rozdrobniony widelcem twaróg i mieszamy. Naleśniki podajemy z polewą oraz owocami. Proponujemy też kawę z bitą śmietaną i cynamonem.  

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.