Podróżujemy po świecie i zbieramy najsmaczniejsze inspiracje kulinarne.
Polub nasz Facebook, aby na bierząco poznawać je razem z nami.

Nasiona chia z płatkami i owocami

Mieszkałam wraz Michałem pół roku na Rodos w ogrodzie pełnym skarbów. Gospodarz częstował wszystkimi z nich, a kiedy przyszło do jesieni, czasu kiedy w Grecji jest największe zróżnicowanie owoców – byłam w raju. Świeże figi, śliwki, jabłka, granaty, pomarańcze i wiele innych rozpieszczały i wzmacniały każdego dnia. Właśnie dzięki tym darom mogłam eksperymentować i tworzyć różnorodne kombinacje, a ulubioną dzielę się poniżej. Pożywne i pyszne śniadanie na słodko z wykorzystaniem śródziemnomorskich jesiennych owoców.

Jak przygotować śniadanie z nasion chia:

Nasiona zalewamy mlekiem i odstawiamy do nasączenia na noc.

Rano mieszamy powstały pudding z miodem, a następnie dodajemy płatki oraz pokrojone owoce.

Wierzch można oprószyć posiekanymi orzechami, np. pistacjami, migdałami, makadamia, nerkowca lub brazylijskimi.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.