Nasiona chia z płatkami i owocami
Mieszkałam wraz Michałem pół roku na Rodos w ogrodzie pełnym skarbów. Gospodarz częstował wszystkimi z nich, a kiedy przyszło do jesieni, czasu kiedy w Grecji jest największe zróżnicowanie owoców – byłam w raju. Świeże figi, śliwki, jabłka, granaty, pomarańcze i wiele innych rozpieszczały i wzmacniały każdego dnia. Właśnie dzięki tym darom mogłam eksperymentować i tworzyć różnorodne kombinacje, a ulubioną dzielę się poniżej. Pożywne i pyszne śniadanie na słodko z wykorzystaniem śródziemnomorskich jesiennych owoców.
Jak przygotować śniadanie z nasion chia:
Nasiona zalewamy mlekiem i odstawiamy do nasączenia na noc.
Rano mieszamy powstały pudding z miodem, a następnie dodajemy płatki oraz pokrojone owoce.
Wierzch można oprószyć posiekanymi orzechami, np. pistacjami, migdałami, makadamia, nerkowca lub brazylijskimi.
Świeże figi
Figi prosto z drzewa