Podróżujemy po świecie i zbieramy najsmaczniejsze inspiracje kulinarne.
Polub nasz Facebook, aby na bierząco poznawać je razem z nami.

Ogórki kiszone

W każdym domu sposoby ich przyrządzania są mniej lub bardziej odmienne, ja przedstawiam przepis, który poznałam we własnym. Do jego przygotowania potrzebujemy słoika hermetycznego o pojemności 3 litrów.

PRZEPIS:

  • Na dno słoika dajemy 2 ząbki czosnku. Ogórki wkładamy warstwami, pionowo lub poziomo, zależnie od ich rozmiarów i kształtów. Ważne, aby były obok siebie, a pozostałymi składnikami wypełniamy w miarę równomiernie wolne przestrzenie pomiędzy nimi. Składniki muszą być ułożone ciasno, aby nie wypływały na powierzchnie po dodaniu wody, inaczej popsują się. 
  • Posypujemy ogórki solą, a następnie uzupełniamy słoik zimną wodą, przykrywając wszystkie składniki, po czym zamykamy i odstawiamy na 2 tygodnie. Jeżeli zależy nam na szybszym kiszeniu (o 3-4 dni), to używamy gorącej wody.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.