Podróżujemy po świecie i zbieramy najsmaczniejsze inspiracje kulinarne.
Polub nasz Facebook, aby na bierząco poznawać je razem z nami.

Ogórkowa woda

Korzystny wpływ regularnego picia wody jest już powszechnie znany. Przede wszystkim oczyszcza nasz organizm z toksyn, ale żeby ulepszyć to działanie warto dodać składniki wspomagające ten proces. Nie tylko ze względu na działanie, ale również smak. W tym przepisie skupimy się na ogórkach, które wspomagają oczyszczanie i nawadnianie naszego organizmu, dzięki czemu skóra staje się jędrna i gładka. Dodatkowo dzięki zawartym witaminom i makroelementom sprzyjają prawidłowej pracy wątroby, naszemu dobremu nastrojowi, dodają energii i zapobiegają infekcjom. 

PRZEPIS:

  • Ogórek ma na tyle neutralny smak, że można zaprzestać na dodaniu jedynie jego do wody i wypić po uprzednim włożeniu na kilka godzin do lodówki. 
  • Bardzo smaczny i zdrowy napój wychodzi z podanych powyżej składników: najpierw rozpuszczamy miód w wodzie, po czym dodajemy pokrojonego w plastry ogórka. Następnie wkładamy do lodówki na kilka godzin, albo na noc, a następnego dnia* dodajemy pokrojoną w plastry cytrynę lub wyciskamy z niej sok i ewentualnie kostki lodu. Napój nie tylko oczyści nasz organizm, ale również orzeźwi w upalne dni. Można również przygotować wywar z ciepłej wody, co o poranku pobudzi nasz organizm do pracy i również orzeźwi. 
  • Można dodać też rozmaryn, bazylię, miętę, inne cytrusy lub ulubione sezonowe owoce. 

    *Dlaczego ważne jest, aby sok z cytryny dodawać zaraz przed wypiciem dowiesz się TUTAJ.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.