Podróżujemy po świecie i zbieramy najsmaczniejsze inspiracje kulinarne.
Polub nasz Facebook, aby na bierząco poznawać je razem z nami.

Orientalna zupa z dynią i jarmużem

PRZEPIS:

  • Dynię pieczemy skórką do dołu w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku, aż będzie lekko miękka (około 30-40 minut).
  • Rozgrzewamy oliwę na głębokiej patelni i smażymy przez chwilę posiekany czosnek na małym ogniu. Dodajemy jarmuż i mieszając obsmażamy go przez 3-4 minuty, a na koniec dorzucamy obrany i drobno pokrojony imbir. Całość zalewamy bulionem i gotujemy na małym ogniu przez 5 minut.
  • Dynię obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i dodajemy do bulionu wraz z odcedzonymi pędami bambusa. Dolewamy mleczko kokosowe, sos sojowy i przyprawiamy pieprzem oraz chili do smaku. Jeśli jest za mało słone dodajemy jeszcze sosu sojowego. Całość gotujemy na małym ogniu przez około 10 minut, aż dynia całkowicie zmięknie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.