Obecnie zbieramy wietnamskie inspiracje kulinarne.
Polub nasz Facebook, aby na bierząco poznawać je razem z nami.

Paluchy z cukinii z cebulowym sosem

PRZEPIS:

  • Cukinie obieramy, a następnie kroimy w frytki i oprószamy solą.
  • Roztrzepujemy jajka, a bułkę tartą mieszamy z parmezanem i ziołami prowansalskimi.
  • Z cukinii odlewamy wodę, która się odsączyła, po czym obtaczamy w jajkach i bułce tartej.
  • Na dużej patelni rozgrzewamy olej, warstwę na tyle grubą, aby przykryła frytki. Smażymy na wolnym ogniu, aż się lekko zarumienią, około 3-4 minut.
  • Odsączamy frytki z tłuszczu na papierowym ręczniku i delikatnie oprószamy pieprzem cayenne, aby nadać przekąsce lekkiej pikanterii.

SŁODKO-KWAŚNY SOS CEBULOWY

  • Cebulę kroimy w drobną kostkę.
  • Roztapiamy masło na rozgrzanej patelni i dodajemy cukier. Po chwili, gdy zacznie się roztapiać dodajemy cebulę. Mieszając smażymy przez 3-4 minuty.
  • Przekładamy cebulę do wysokiego pojemnika, dodajemy majonez, ocet oraz musztardę i miksujemy. Doprawiamy pieprzem oraz ewentualnie solą i/lub cukrem do smaku.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.