Panda lodowa

krojenie kiwi dzieci gotują gotowanie z dziećmi
Wyjątkowy deser dla mnie i Julii, ponieważ pozwolił nam zwyciężyć w konkursie Algida . Świetnie się bawiłyśmy, tak więc przekazujemy dalej. 

PRZEPIS:

Kiwi jest na tyle miękkie, że nie trzeba go kroić ostrym nożem, dlatego też możemy powierzyć to zadanie naszemu małemu pomocnikowi. Dajmy dziecku plastikowy nożyk i poprośmy, aby pokroiło obrane przez nas owoce na małe kawałki. Mają one imitować listki, więc nie muszą być foremnych kształtów. 


Do półokrągłej filiżanki nakładamy lody, którym dajemy się lekko roztopić, aby wypełniły całą przestrzeń naczynia, po czym wkładamy je na kilka minut do zamrażalki. 


Do przygotowania oczu pandy potrzebujemy roztopić ciemną czekoladę i lukier (lub ciemną i białą czekoladę). Na papierze do pieczenia formujemy z ciemnej czekolady mały nosek pandy, a następnie obwoluty oczu, na których robimy z lukru oczy i ponownie ciemną czekoladą robimy małą kropkę na środku, imitującą źrenice. Wszystko wkładamy do lodówki.

Można też przyrządzić oczy z masy marcepanowej, jak to zrobił zespół Algida odtwarzając nasz deser, co widać na zdjęciu nadesłanego przez nich kolażu. 


Filiżankę kładziemy do góry dnem na środku dużego talerza, a następnie ogrzewamy ją ręcznikiem zamoczonym w ciepłej wodzie, aby lody gładko wysunęły się z filiżanki. Obsypujemy naczynie kiwi, po czym delikatnie je podnosimy. Przyklejamy oczy i nos, a uszy robimy z przekrojonego na pół ciastka. Można jeszcze schować na chwilę do zamrażarki. 


kiwi deser lodowy Algida Panda

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.