Podróżujemy po świecie i zbieramy najsmaczniejsze inspiracje kulinarne.
Polub nasz Facebook, aby na bierząco poznawać je razem z nami.

Papoutsakia

PRZEPIS:

  • Bakłażany kroimy wzdłuż na połowy, po czym odcinamy zielone końcówki, a miąższ nacinamy skośnie z dwóch stron, tworząc ok. 2 cm kwadraty (jak na zdjęciu). Następnie wykładamy na blasze przykrytej papierem do pieczenia, skrapiamy obficie oliwą, oprószamy solą, pieprzem oraz tymiankiem (również hojnie), rozprowadzamy wszystko rękami, tak aby pokryło całą powierzchnię bakłażanów i odwracamy je skórką do góry. Pieczemy przez 30 do 40 minut w piekarniku nagrzanym na 200 stopni. 
  • Na patelni rozgrzewamy 5 łyżek oliwy, po czym wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę oraz posiekany czosnek. Dodajemy cukier, 1 łyżkę tymianku, kumin, dużą ilość pieprzu i soli. Mieszając, smażymy chwilę, aż cebula się zeszkli, po czym dodajemy mięso, ponownie mieszamy i podsmażamy przez 5 minut. Dolewamy wino oraz pokrojone pomidory z niewielką ilością wody. Zmniejszamy ogień i mieszając od czasu do czasu gotujemy do momentu, aż nadmiar płynu wyparuje. Zdejmujemy z ognia, po czym łączymy z 1/2 szklanki żółtego sera oraz natką pietruszki.
  • Przygotowujemy sos beszamelowy: roztapiamy w małym garnku masło, dodajemy mąkę, odrobinę soli oraz pieprzu. Trzepaczką mieszamy składniki i dolewamy partiami mleko, aż uzyskamy gęstą, lekko lejącą konsystencję. Ściągamy z ognia i dodajemy pozostały starty ser (1/2 szklanki), odrobinę gałki muszkatołowej oraz 2 żółtka, po czym dokładnie mieszamy. 
  • Miąższ bakłażanów rozgniatamy widelcem, po czym równomiernie rozkładamy na każdym mięsny farsz i polewamy sosem beszamelowym. Wkładamy bakłażany na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. 
  • Podajemy oprószone posiekaną natką pietruszki i polane oliwą z oliwek. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.