Papryki z mięsem i ciecierzycą

Przed powrotem od 'Bratanków' bierzemy pod lupę lokalne bazary i zaopatrujemy się w ich specjały. Między innymi cztery zielone cudeńka, które wraz z paroma poniższymi składnikami tworzą bardzo smakowite połączenie. Zielone papryki w wersji mięsnej, lekko pikantnej z dodatkiem ciecierzycy to jest coś co warto spróbować.

PRZEPIS:

Ciecierzyca powinna być moczona w zimnej wodzie przez około 10 godzin. Odcedzamy ją i poddajemy kolejnemu długiemu procesowi, czyli wrzucamy do wrzątku i gotujemy do miękkości około 1,5 godziny.


Mięso przyprawiamy ostrą i słodką papryką oraz miksem suszonych przypraw: pomidor, czosnek i bazylia. Cebule kroimy w drobną kostkę i szklimy na rozgrzanym oleju. Dodajemy przyprawione mięso, mieszamy i smażymy 3 minuty. Dodajemy koncentrat pomidorowy, a następnie do słoika nalewamy trochę ciepłej wody, wstrząsamy, aż całość wymiesza się i polewamy mięso. Dobrze mieszamy i zostawiamy na małym ogniu jeszcze przez 2 minuty. Dodajemy świeży tymianek i rozmaryn, smażymy minutę i zdejmujemy z ognia.


Ciecierzycę odcedzamy i polewamy obficie sosem sojowym (około 3-4 łyżki). Dodajemy do mięsa i wszystko mieszamy.


Odcinamy górne części papryk, drylujemy je i delikatnie wkładamy mięso do środka. Nafaszerowane papryki wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez około 20 min, aż papryka zmięknie. Podajemy z sosem sojowym.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.