Papryki z mięsem i ciecierzycą
SKŁADNIKI
0,5 kg mielonego mięsa wołowego lub wieprzowego
3 czubate łyżki koncentratu pomidorowego (mały słoik)
2 łyżki oleju rzepakowego do smażenia
łyżka przyprawy: pomidor, czosnek, bazylia
2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
łyżka posiekanego świeżego tymianku
Przed powrotem od 'Bratanków’ bierzemy pod lupę lokalne bazary i zaopatrujemy się w ich specjały. Między innymi cztery zielone cudeńka, które wraz z paroma poniższymi składnikami tworzą bardzo smakowite połączenie. Zielone papryki w wersji mięsnej, lekko pikantnej z dodatkiem ciecierzycy to jest coś co warto spróbować.
PRZEPIS:
- Ciecierzyca powinna być moczona w zimnej wodzie przez około 10 godzin. Odcedzamy ją i poddajemy kolejnemu długiemu procesowi, czyli wrzucamy do wrzątku i gotujemy do miękkości około 1,5 godziny.
- Mięso przyprawiamy ostrą i słodką papryką oraz miksem suszonych przypraw: pomidor, czosnek i bazylia. Cebule kroimy w drobną kostkę i szklimy na rozgrzanym oleju. Dodajemy przyprawione mięso, mieszamy i smażymy 3 minuty. Dodajemy koncentrat pomidorowy, a następnie do słoika nalewamy trochę ciepłej wody, wstrząsamy, aż całość wymiesza się i polewamy mięso. Dobrze mieszamy i zostawiamy na małym ogniu jeszcze przez 2 minuty. Dodajemy świeży tymianek i rozmaryn, smażymy minutę i zdejmujemy z ognia.
- Ciecierzycę odcedzamy i polewamy obficie sosem sojowym (około 3-4 łyżki). Dodajemy do mięsa i wszystko mieszamy.
- Odcinamy górne części papryk, drylujemy je i delikatnie wkładamy mięso do środka. Nafaszerowane papryki wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez około 20 min, aż papryka zmięknie. Podajemy z sosem sojowym.