Pastitsio w cypryjskim wydaniu

Pastitsio w cypryjskim stylu, inaczej nazywane Makaronia tou Founou, czyli makaron z piekarnika. Bardzo popularne i często serwowane danie na wyspie Afrodyty. 

Powstało na bazie greckiej zapiekanki pastitstio, ale wyróżnia się oryginalnym dla wyspy smakiem i dużą ilością sera halloumi. Ten charakterystyczny smak podkręca cynamonowo-miętowa nuta.

Preferujemy, gdy mięta jest tylko minimalnie wyczuwalna, dlatego też poniższy przepis jej nie uwzględnia, bo według nas halloumi daje wystarczająco miętowy aromat, natomiast gdy ktoś jest zwolennikiem, to dodanie jej na pewno sprawi, że smak dania będzie jeszcze bardziej przybliżony oryginałowi (suszoną miętę trzeba dodać w trakcie gotowania farszu, około 1 łyżeczki).

PRZEPIS:

Zagotowujemy w garnku wodę, solimy, wrzucamy makaron i gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, około 10 minut. Następnie odcedzamy i mieszamy z 1-2 łyżkami oliwy (np.pomarańczowej lub cytrynowej). 


Rozgrzewamy oliwę na dużej patelni i szklimy na niej pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodajemy mielone mięso i smażymy przez kilka minut, mieszając od czasu do czasu. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz łyżeczką cynamonu i dodajemy pomidory. Do puszki po pomidorach nalewamy 100 ml wody, obmywamy jej ścianki i dolewamy do farszu. Całość dokładnie mieszamy i jeszcze mieszając od czasu do czasu, gotujemy na minimalnym ogniu, aż nadmiar wody wyparuje i powstanie gęsta potrawka. Zdejmujemy z ognia, a jak przestygnie dodajemy posiekaną natkę pietruszki (odrobinę zostawiamy do oprószenia gotowego pastitsio).


Przygotowujemy sos beszamelowy. W średniej wielkości garnku rozpuszczamy masło, po czym dodajemy partiami mąkę i intensywnie mieszamy do momentu uzyskania jednolitej masy. Cały czas mieszając dodajemy stopniowo mleko, po czym zagotowujemy i zostawiamy na minimalnym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Ściągamy sos z grzania, a jak lekko ostygnie dodajemy żółtko i mieszamy.


Do mięsnego farszu dodajemy 3-4 łyżki sosu beszamelowego i dokładnie mieszamy.


Ubijamy pozostałe z przygotowania sosu beszamelowego białko i mieszamy z makaronem wraz ze startym serem halloumi (zostawiając około 50 g na koniec), najlepiej przy pomocy drewnianej łyżki żeby nie pourywać makaronu.


Kwadratową lub okrągłą formę do pieczenia smarujemy delikatnie oliwą. Na dno wykładamy połowę makaronu, po czym mięsny farsz, który równomiernie rozsmarowujemy po całej powierzchni, a na nim kładziemy pozostały makaron. Wierzch przykrywamy sosem beszamelowym, a następnie oprószamy cynamonem oraz pozostałym serem halloumi.


Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do momentu. aż nabierze złotego koloru, od 40 d0 60 minut.


*świetnie komponuje się lekko polana oliwami smakowymi, np. pomarańczową.


*posiekanej pietruszki powinno wyjść przynajmniej 1/2 szklanki 


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.