Pastitsio
Makaronowy odpowiednik musaki, ikony greckiej kuchni. Składniki są do siebie zbliżone, tylko w tej potrawie warstwa warzyw zastąpiona jest makaronem. Przygotowanie pastitsio jest czasochłonne, ale warto owy czas poświęcić ze względu na smak, sytość oraz konkretną porcję dania, sprzyjającą spotkaniom w liczniejszym gronie, gdzie każdy będzie najedzony i zadowolony.
PRZEPIS:
- Cebulę oraz czosnek obieramy i kroimy w nieduże kawałki. Rozgrzewamy 2 łyżki oliwy na patelni i lekko szklimy na niej cebulę. Dodajemy cukier i mieszamy, aż się karmelizuje i oprószamy tymiankiem.
- Dodajemy 2 łyżki koncentratu pomidorowego, mieszamy i smażymy 1-2 minuty (czasem używamy też soku pomidorowego lub domowego przecieru, który jest bardziej płynny, tak więc dodajemy wtedy 1 szklankę i nieco dłużej gotujemy).
- Dodajemy mięso i mieszając od czasu do czasu smażymy, aż będzie lekko zarumienione, przez około 5 minut. Dodajemy wino i dajemy mu chwilę odparować, po czym dodajemy pomidory, cynamon, liście laurowe oraz bulion drobiowy. Można też zaostrzyć potrawę płatkami lub mielonym chili. Wszystko ze sobą mieszamy i zostawiamy na minimalnym ogniu, tak żeby tylko lekko pyrkało. Często mieszając gotujemy farsz przez około 40 minut, aż nadmiar wody wyparuje, a farsz będzie gęsty. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i zdejmujemy z ognia.
- W małym garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i mieszamy, aż uzyskamy jednolitą masę. Dodajemy małymi partiami mleko, za każdym razem mieszając do momentu połączenia składników. Powstały gładki i gęsty sos zagotowujemy na minimalnym ogniu i ściągamy z ognia w momencie, gdy zaczyna bulgotać. Przyprawiamy gałką muszkatołową oraz obficie pieprzem i solą. Dodajemy 100 g startego sera pleśniowy, dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia, a następnie dodajemy żółtko i mieszamy do ujednolicenia.
- Do głębokiego naczynia żaroodpornego dodajemy ugotowany makaron** i wbijamy jajka. Następnie rozdrabniamy w dłoniach ser feta i obsypujemy nim makaron wraz z 1-2 łyżkami tymianku oraz połową posiekanej pietruszki. Oblewamy oliwą cytrynową i mieszamy całość rękami.
- Drugą połowę natki pietruszki dodajemy do mięsnego farszu wraz z dużą chochlą sosu beszamelowego i mieszamy.
- Mięsny farsz rozsmarowujemy równomiernie łopatką na całej powierzchni makaronu, po czym przykrywamy go warstwą sosu beszamelowego. Wierzch obsypujemy pozostałym serem.
- Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 130 stopni, na co najmniej 40 minut, aż nabierze złotego koloru. Po upieczeniu odstawiamy na 30 minut, aby całość mogła się zlepić ze sobą i pastitsio było ładne w przekroju. Podajemy oprószone tymiankiem i skropione oliwą, najlepiej smakową, jak np. cytrynowa, czosnkowa, pomarańczowa lub pikantna.
- * Grecy używają do Pastitsio podłużnego makaronu przypominającego spaghetti, tylko z dziurką w środku (jak na zdjęciu), można taki nabyć przez internet lub w sklepach dedykowanym greckim produktom… i oczywiście podczas pobytu w Helladzie. Tego typu makarony w Grecji mają różną grubość przypisaną do różnych numerów, a do tego dania potrzebny jest nr 10, natomiast przy braku dostępności do tego typu makaronu, można go z powodzeniam zastąpić makaronem penne. **Najlepiej makaron przygotować według instrukcji na opakowaniu, natomiast przy trudnościach w ich znalezieniu lub odczytaniu, to standardowo gotuje się go w osolonej wodzie od 9 do 11 minut, do miękkości.
2 comments
Wyglada smakowicie?
Dziękuję! Podejrzewam, że Zante ma w tym największą zasługę, ale zapewniam, że tak właśnie jest 😀