Podróżujemy po świecie i zbieramy najsmaczniejsze inspiracje kulinarne.
Polub nasz Facebook, aby na bierząco poznawać je razem z nami.

Pieczarki zapiekane z warzywami i jajkiem

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  • Odłamujemy nóżki pieczarek i wydrążamy łyżeczką miękkie części kapeluszy, po czym drobno je siekamy. Następnie smażymy na maśle (1 łyżce) przez kilka minut, często mieszając i doprawiając pod koniec solą oraz pieprzem. Można też podsmażyć z dodatkiem posiekanej cebuli i/lub czosnku.
  • Obsmażone kawałki pieczarek możemy zmieszać z pozostałym farszem lub wykorzystać do innego dania, jak np. szpinakowe naleśniki, makaron, faszerowana dynia lub po prostu jajecznica.
  • Nastawiamy piekarnik na 180 stopni.
  • Kapelusze pieczarek smarujemy w środku i na zewnątrz olejem, przy pomocy kuchennego pędzla.
  • Jajka roztrzepujemy i mieszamy z ziołami prowansalskimi, solą oraz pieprzem.
  • Do przygotowanych jajek potrzebujemy dodać drobno pokrojone warzywa lub mieszankę mięsno-warzywną (przykłady poniżej). Następnie faszerujemy pieczarki i wkładamy do piekarnika na 30 minut.
  • 5 minut przed końcem pieczenia warto oprószyć pieczarki startym żółtym serem.
Danie należy do grona ratujących napoczęte produkty przed zepsuciem, gdyż kombinacji dodatków jest mnóstwo. Poniżej kilka przykładowych połączeń, z których możesz skorzystać i dowoli modyfikować.