Pieczarki zapiekane z warzywami i jajkiem
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Odłamujemy nóżki pieczarek i wydrążamy łyżeczką miękkie części kapeluszy, po czym drobno je siekamy. Następnie smażymy na maśle (1 łyżce) przez kilka minut, często mieszając i doprawiając pod koniec solą oraz pieprzem. Można też podsmażyć z dodatkiem posiekanej cebuli i/lub czosnku.
- Obsmażone kawałki pieczarek możemy zmieszać z pozostałym farszem lub wykorzystać do innego dania, jak np. szpinakowe naleśniki, makaron, faszerowana dynia lub po prostu jajecznica.
- Nastawiamy piekarnik na 180 stopni.
- Kapelusze pieczarek smarujemy w środku i na zewnątrz olejem, przy pomocy kuchennego pędzla.
- Jajka roztrzepujemy i mieszamy z ziołami prowansalskimi, solą oraz pieprzem.
- Do przygotowanych jajek potrzebujemy dodać drobno pokrojone warzywa lub mieszankę mięsno-warzywną (przykłady poniżej). Następnie faszerujemy pieczarki i wkładamy do piekarnika na 30 minut.
- 5 minut przed końcem pieczenia warto oprószyć pieczarki startym żółtym serem.
Danie należy do grona ratujących napoczęte produkty przed zepsuciem, gdyż kombinacji dodatków jest mnóstwo. Poniżej kilka przykładowych połączeń, z których możesz skorzystać i dowoli modyfikować.
pieczarki zapieczone z warzywami i jajkiem
pieczone pieczarki
Pieczarki zapiekane z dynią i serem