Pierogi wigilijne
Polskie, tradycyjne pierogi z kapustą i grzybami okraszone cebulką, to naczelne danie wigilijnego stołu oraz smak, który wprowadza nas w magiczny, świąteczny i rodzinny nastrój. Nie może ich zabraknąć, także zapraszamy do wspólnego lepienia. Razem raźniej i wiadomo, że pierogi domowej roboty są zawsze najlepsze :)
PRZEPIS:
- W dużym garnku zalewamy grzyby wodą oraz mlekiem, dodajemy liście laurowe, mieszamy i odstawiamy na noc do namoczenia.
- Przepis na ciasto znajdziesz klikając tutaj.
- Kapustę obgotowujemy do miękkości przez około 1,5 godziny, z dodatkiem kminku. Można również położyć na wierzch piętkę chleba, aby złagodzić nieco zapach kapusty podczas gotowania.
- Grzyby gotujemy w tej samej mieszance, w której się moczyły przez 10 minut.
- Kapustę wraz z grzybami odcedzamy zaraz po ugotowaniu i drobno kroimy.*
- Na dużej patelni roztapiamy masło i smażymy pokrojoną w kostkę cebulę na złoty kolor, pod koniec dodajemy posiekany czosnek.
- Wrzucamy grzyby do cebuli i dusimy, często mieszając. W końcowym etapie odkrywamy patelnie i na małym ogniu odparowujemy farsz, mieszając. Farsz z patelni i kapustę przekładamy do dużego naczynia, gdzie wszystko ze sobą dokładnie mieszamy ręką. Do wyrobionego farszu dodajemy sól i pieprz do smaku.
- *można też zmielić wszystkie składniki maszynką, wtedy cebulę wystarczy pokroić w piórka przed smażeniem i nie trzeba kroić grzybów i kapusty. Wszystko mielimy, doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku i mieszamy.
- **Z podanych proporcji można również część farszu użyć do przygotowania uszek do barszczu lub zrobić liczną porcję pierogów dla całej rodziny 😉