Obecnie zbieramy wietnamskie inspiracje kulinarne.
Polub nasz Facebook, aby na bierząco poznawać je razem z nami.

Pierogi wigilijne

Polskie, tradycyjne pierogi z kapustą i grzybami okraszone cebulką, to naczelne danie wigilijnego stołu oraz smak, który wprowadza nas w magiczny, świąteczny i rodzinny nastrój. Nie może ich zabraknąć, także zapraszamy do wspólnego lepienia. Razem raźniej i wiadomo, że pierogi domowej roboty są zawsze najlepsze :) 

PRZEPIS:

  • W dużym garnku zalewamy grzyby wodą oraz mlekiem, dodajemy liście laurowe, mieszamy i odstawiamy na noc do namoczenia. 
  • Przepis na ciasto znajdziesz klikając tutaj.
  • Kapustę obgotowujemy do miękkości przez około 1,5 godziny, z dodatkiem kminku. Można również położyć na wierzch piętkę chleba, aby złagodzić nieco zapach kapusty podczas gotowania.
  • Grzyby gotujemy w tej samej mieszance, w której się moczyły przez 10 minut. 
  • Kapustę wraz z grzybami odcedzamy zaraz po ugotowaniu i drobno kroimy.*
  • Na dużej patelni roztapiamy masło i smażymy pokrojoną w kostkę cebulę na złoty kolor, pod koniec dodajemy posiekany czosnek.
  • Wrzucamy grzyby do cebuli i dusimy, często mieszając. W końcowym etapie odkrywamy patelnie i na małym ogniu odparowujemy farsz, mieszając. Farsz z patelni i kapustę przekładamy do dużego naczynia, gdzie wszystko ze sobą dokładnie mieszamy ręką. Do wyrobionego farszu dodajemy sól i pieprz do smaku.
  • *można też zmielić wszystkie składniki maszynką, wtedy cebulę wystarczy pokroić w piórka przed smażeniem i nie trzeba kroić grzybów i kapusty. Wszystko mielimy, doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku i mieszamy.
  • **Z podanych proporcji można również część farszu użyć do przygotowania uszek do barszczu lub zrobić liczną porcję pierogów dla całej rodziny 😉 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.