Pietruszkowe pstrągi
PRZEPIS:
- Pstrągi, jeżeli nie są zakupione wypatroszone, to patroszymy: rozcinamy podbrzusze od ogona do głowy, po czym odcinamy nożem i wyjmujemy rękami wnętrzności. Z zewnątrz oczyszczamy nożem lub łyżką z łusek, skrobiąc od ogona do głowy. Dokładnie płuczemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Oprószamy w środku solą oraz pieprzem i nieco mocniej przyprawiamy skórkę.
- Od pęczków pietruszki odcinamy liście i drobno je siekamy (gałązki zostawiamy), czosnek przecieramy przez praskę i wrzucamy wszystko do miski. Następnie dodajemy masło i całość ugniatamy widelcem.
- Tak przyrządzone masło dzielimy na cztery równe części i nadziewamy nim każdą z ryb od wewnątrz.
- „Zamykamy” rybę wykałaczkami i wykładamy na lekko wysmarowaną masłem folię aluminiową. Dodatkowe gałązki pietruszki drzemy na małe kawałki i posypujemy wierzch ryby. Przykrywamy folią, zostawiając odrobinę miejsca, tak aby nie przylegała bezpośrednio do ryby.
- Grillujemy około 20 – 30 min i skrapiamy na koniec cytryną.